Vigtigheden af vand for din løbetræning!

Husk at drikke masser af vand! Det er nok et af de mest anvendte råd, når solen bager. Men det er ikke bare, når solen skinner, at vi skal være opmærksomme på at få drukket nok vand. En voksen har behov for 1,5-2,5 l. vand i døgnet, og ved høje temperaturer, feber, opkast eller diarré også mere.

Dit daglige indtag af væske er dog også vigtigt for din løbetræning.

 

Dehydrering – en teknisk forklaring

Dehydrering betyder kort fortalt, at kroppen ikke har fået nok væske, og at væskebalancen derfor er ude af ligevægt. Dette kan både skyldes, at kroppen ikke indtager nok væske eller at kroppen taber for meget væske, men det er ofte en kombination heraf. Alvorlig dehydrering er livstruende. Tørst er et signal fra kroppen om, at du mangler vand, men der er også andre faretegn, som man skal være opmærksom på som f.eks. træthed, hovedpine og mørk og koncentreret urin.

Løbetræning og dehydrering

At dehydrering er dårligt for din løbetræning siger næsten sig selv. Men er du klar over hvor meget dehydrering påvirker din ydeevne? Allerede ved 2% dehydrering er din præstationsevne nedsat. Selvom de fleste godt ved, at de skal huske at drikke vand, inden at de snører løbeskoene, er det nok de færreste, der indtænker hydrering aktivt i deres træningsplan. Særligt inden en stor præsentation som f.eks. et længere løb eller endda et maraton, er det vigtigt at tænke hydrering ind i kostplanen. Langvarig arbejde under høje temperaturer kan også give krampe, hvilket de fleste løbere helst vil undgå.

 

Når man løbetræner – og særligt om sommeren – giver kroppen afkald på en del væske gennem sved, og det er her ekstra vigtigt at drikke masser af vand før og under træningen for at undgå ubehag og faldende præsentationer. Er man allerede dehydreret, skal kroppen ikke bare have vand, men også have noget at binde vandet med. Det anbefales at drikke vand med salt eller elektrolytter, der binder vandet i din krop. Læs mere her.

 

Man kan faktisk også godt få for meget vand og komme ud for det, der kaldes ‘vandforgiftning’, så kroppen begynder at bruge af sit eget saltlager til at binde vandet med. Kort sagt er det en kombination af for meget vand og for lidt salt, og sker ofte, hvis man drikker for meget postevand uden salt. Det er på den anden side heller ikke optimalt og fører til svimmelhed, træthed og kvalme.

 

Kostplaner og den rette hydrering

Vand er derfor den oplagte kandidat til enhver kostplan, der skal forberede dig på større præsentationer med din løbetræning. Vand er den eneste form for væske, som kroppen egentlig har behov for, og det indeholder 0 kalorier, så du skal heller ikke indregne det i energioptag i løbet af dagen, men bare drikke løs.

 

Mange drikker sodavand eller frugtjuice, hvilket giver et alt for højt skud sukker ift. indhold og et kæmpe udsving på din energi-indtagsskala. Prøv at drikke et glas vand næste gang, at du tørster efter en sodavand – vandet slukker ‘tørsten’ og mætter, er godt for din krop, og så er det gratis og kommer bare ud af hanen!