Spis rigtigt og få mest muligt ud af din træning

Der skal noget ordentligt brændstof på maskinen, før det kan køre optimalt. Vi forventer ikke, at vores bil kan køre, hvis vi fylder den med med den forkerte type brændstof – det samme burde gælde med forventningen til vores krop. Det er umuligt for en menneskekrop at yde sit allerbedste, hvis man har puttet halvsløjt brændstof på den, eller hvis man ikke har givet den nok brændstof. Hvis du går i overvejelser om køb af bil, så husk at vælge den rigtige brændstoftype, da den ellers kan tage stor skade indvendig.

Kroppen bruger al energi – men foretrækker nogle typer over andre

Vores krop forbrænder energi døgnet rundt, også når vi sidder i sofaen foran fjernsynes og spiser slik og når vi sover. Energien bliver brugt på at holde alle vores kropslige funktioner i gang. Vores hjerte skal slå, vi skal trække vejret, hjernen skal kunne tænke, tarmen skal fordøje osv. osv. osv. Selvom vi forbrænder kalorier, når vi ikke anstrenger os fysisk, så er det meget lidt sammenlignet med, når vi rent faktisk rører os. Det koster kroppen flere kalorier at gå, løbe og sprinte. Og alle andre fysiske udfoldelser man kan komme i tanke om.

Men det har altså meget at skulle have sagt, hvilken energi vi putter ind i kroppen, som den efterfølgende kan forbrænde som energi. Du kan godt løbe et marathon, selvom du har levet af burgere og pomfritter i en hel måned op til, men du præstere helt sikkert bedre på dagen, hvis du har fået varieret kost og masser af vitaminer og mineraler.

Find ud af hvilken energi din krop foretrækker

Forskellige kostsammensætninger fungerer for forskellige mennesker. Nogle trives på en diæt bestående udelukkende af plantebaserede fødevarer, nogle har det bedst, når de får en masse kød, mens andre foretrækker at leve på en diæt med masser af fedt og færre kulhydrater. Du kan prøve dig frem for at finde ud af, hvilken kost der passer dig og din krop bedst. Eller du kan gå til en diætist, som kan hjælpe dig med at finde den diæt, der er mest oplagt til dig. Hvis du er utålmodig med at komme i gang, men har du ikke mulighed for at betale en diætist her og nu, kan du tage et hurtigt lån på www.lån.dk.

Hvilken type kost der passer en bedst, hænger sammen med ens fordøjelsessystem. Da nogle for eksempel har svært ved at nedbryde animalske produkter i deres tarm, kan de ikke udnytte den energi, der er i animalsk mad på bedste vis. Til gengæld nedbryder de måske nemt komponenter fra plantemad, hvilket gør dem til oplagte vegetarer eller veganere. Det er en hel videnskab at finde ud af, hvilken type diæt der passer en bedst, men når man finder ud af det, kan det ofte tydeligt ses på ens træningsresultater. Kroppen præsterer bare godt på dens foretrukne benzin, så det er ikke unormalt at løbe hurtigere eller løfte tungere, så snart man har fundet ud af, hvad der fungerer bedst for ens krop.