Er du just faldet for løbetræning, eller har du længe været begejstret for at løbe men synes, at din udvikling går for langsom eller måske slet ikke er der? Der kan være mange årsager til, at du ikke opnår de resultater, du ønsker. Skal du træne op til dit første rigtige løb, er der tid endnu, og resultaterne kan sagtens nå at komme.
Her sættes fokus på, hvordan du optimerer din løbetræning, og hvilke fejl man typisk begår, når man fejlagtigt forsøger at optimere sin løbetræning.
Løb med matematikken
Om du var skarp til færdighedsregning i folkeskolen eller ej afgør ikke din fremtid som dygtig løber – bare rolig! Men der er dog nogle beregninger, der kan hjælpe dig til at forstå, hvorledes du formeligt og korrekt kan opnå skarpe resultater effektivt.
På internettet kan du finde udregninger for, hvordan beregner dit kondital. Dit kondital beskriver din kondition – altså kroppens evne til både at udnytte, transportere og optage ilt. Her tager man både højde for kropsvægt og køn. Du kan selv tjekke dit kondital med en coopers-test. Her presser du din kondition til det yderste md en maksimalløbetest.
Synes du, løbetræningen i de kolde måneder virker uoverskuelig, kan du anskaffe dig et løbebånd og derved tage træningen med hjem. Du kan finde Løbebånd test på nettet, så du sikrer dig det helt perfekte løbebånd til din løbetræning.
Løb i intervaller
Løber du oftest de samme ture? Sågar i samme tempo? Måske er det netop af den årsag, at du ikke synes, at du rykker dig i din sluttid. Hvad med at prøve intervaltræning? Når du løber i intervaller, skifter du hele tiden dit tempo, og din puls bliver altså hele tiden udsat for forskellig intensitet. Du kan finde forskellige bud på intervaltræning på nettet. De fleste går efter en model lige som 5-10-15. Her går eller lunter du i 15 sekunder, løber i 10 og sprinter i 5 sekunder. Denne intervaltræning gentages fire gange for at have et sæt á 9 minutters varighed.
Ved intervaltræning kan du starte med tre sæt og løbende øge dit antal af sæt. Det handler ikke om at øge antal sæt efter her træning men gradvist presse dig selv. Mellem hver sæt holder du en pause på et vist antal sekunder. Dette kan du også justere alt efter hvor langt henne du er i forløbet.
Der findes forskellige intervalapps til mobilen, så du kan få timet din tid automatisk. God fornøjelse!