2006 Wilson Kipketer – et tilbageblik på Danmarks kendeste 800-meter løber

I dag lever han en tilværelse tilbagetrukket fra rampelyset, men i løbet af 1990erne og indtil han trak sig tilbage i 2005, var han totalt dominerende på især 800-meter distancen i international atletik. Vi ser her tilbage på den succesfulde løbers karriere.

Wilson Kipketer blev født i Kenya i 1972, men kom til Danmark i 1990 som udvekslingsstudent og for at udvikle sit løb. Han blev i sine teenageår opdaget af Kip Keino, som vandt guld på 1500 meter og 3000 meter hæk i de Olympiske Lege i 1968 og 1972. Han anbefalede, at Kipketer søgte ind på St. Patrick’s High School i Iten, Kenya, som står bag talentudviklingen af nogle af de bedste løbere på mellem- og langdistancer i verden. Forretningsmanden og atletiklederen fra KIF Ove Bjørn Kraft hentede i 1990 den dengang 18-årige Wilson Kipketer til Danmark. De næste fem år trænede han først i KIF og senere i Sparta under den polske træner Slawomir Nowak, der hjalp ham til at blive en af de bedste løbere på mellem- og langdistancerne nogensinde. Med sine mange medaljer lagde Kipketer kimen til en række af kenyanske talenter, som har domineret toppen af poppen inden for sporten, og som land giver Kenya hos Unibet Odds 8.00 – næstlaveste odds sammen med Storbritannien – for flest guldmedaljer ved verdensmesterskaberne i atletik i Doha, Qatar i 2019.

Gennembruddet på 800 meter-distancen

Kipketer var i mellemtiden blevet så glad for at bo og leve i Danmark, at han besluttede sig for at søge om dansk statsborgerskab. I 1994 vandt han 16 af 18 international 800 meterløb og fik næstbedste tid på distancen med tiden 1:43:29. 1995 stillede han op for Danmark ved udendørs-VM i Göteborg i Sverige, og det var her han fik sit store gennembrud. På overlegen vis slog han alle sine modstandere og hev sin og Danmarks første guldmedalje på 800 meterløb hjem. Selvom der på det tidspunkt ikke var nogen tvivl om, at Kipketer var den bedste på sit område, blev han desværre forhindret i at stille op til OL i Atlanta året efter. Han havde på daværende tidspunkt ikke opnået fuld status som dansk statsborger, og kenyanske politikere spændte i tillæg ben for, at han kunne opnå disposition til at deltage.

I stedet hev han i 1997 og 1999 to yderligere guldmedaljer hjem til Danmark ved VM i Athen og Sevilla samt en guldmedalje ved indendørsverdensmesterskaberne i 1997 i Paris og sølvmedaljer ved henholdsvis samme arrangement i Maebashi, Japan i 1999 samt OL i Sydney i 2000. Ved VM i Athen satte han tilmed verdensrekord tre gange. Kipketer sluttede karrieren af med et europamesterskab i 2002, sølvmedalje ved indendørsmesterskaberne i 2003 i Birmingham samt endelig en bronzemedalje ved OL i 2004 i Athen. Kipketer var på det tidspunkt 32 år gammel.

I dag arbejder Wilson Kipketer med at finde og udvikle nye løbetalenter for Danmark i sin gamle klub KIF og er desuden medlem af ”Champions for Peace”, som huser mere end 70 eliteatleter, der arbejder for at bringe fred gennem sport.