Gennem proteinpulver kan du få protein ind i kroppen i koncentreret form. Protein er vigtigt for at holde kroppens funktioner i gang – musklerne består af en stor del protein, og kroppens enzymer har behov for at kunne reagere med proteinmolekyler for at kunne udøve deres funktion i kroppen. Af samme grund omtales protein også ofte som kroppens byggesten.
Fordi protein er så vigtigt for opbygningen af muskler – en proces, der også benævnes muskelproteinsyntesen – er proteinpulver blevet et populært tilskud til folk, der ønsker at øge deres muskelmasse. Særlig hos personer, der træner meget, er proteinpulveret blevet populært og noget, som mange bruger regelmæssigt.
Hvordan indtager jeg proteinpulver?
Hvis du er vild med smoothies, så har du en nem måde at få proteinpulver ind i din kost. Proteinpulver blandes nemlig allerbedst sammen med tyktflydende væsker – som netop en smoothie. Rører du proteinpulveret op i tyndtflydende væsker som vand, mælk eller kakaomælk – hvad du også sagtens kan gøre – så opløses proteinpulveret ikke helt, og du kan derfor smage det, når du drikker din shake.
I en smoothie kan du helt gemme smagen og konsistensen af proteinpulveret, og således kan du nemt indtage din yndlingssmoothie og drage gavn af alle de gode egenskaber, der er ved proteinpulveret, men uden at din smoothie smager af andet end det, den plejer – i hvert fald stort set (i nogle tilfælde vil du for eksempel kunne opleve, at din smoothie bliver en lille smule tykkere i konsistensen end ellers!). Ønsker du din smoothie så tæt på den, du plejer at drikke som muligt, så vælg en smagsneutral type proteinpulver.
Ønsker du derimod at bruge proteinpulveret som smagsgiver, så kan du også med fordel lave en lække smoothie på en base af banan og vand, mælk eller kakaomælk, og så tilføje proteinpulver i en smag, der passer til dine andre ingredienser.
Hvad er proteinpulver?
Proteinpulver består af protein udvundet fra en kilde, der er rig på protein. Ofte er proteinpulver baseret på mælk eller på vallen fra mælk. Proteinpulver kan dog også sagtens være lavet på protein fra andet end mælk, for eksempel på protein fra æg. Da protein i sig selv ikke smager vildt godt, vælger man ofte at tilføre forskellige smage til proteinpulveret for at gøre det til en mere behagelig oplevelse at indtage det.
Derfor kan man faktisk få rigtig mange lækre varianter af proteinpulver. Smage som chokolade, jordbær, blåbær, vanilje og alt muligt andet lækkert er meget typiske inden for proteinpulver. Er du i humør til rigtig selvforkælelse, kan du altså også finde toplækre varianter som proteinpulver med smag af marsbarer og proteinpulver med smag af cookies.
Hvad gør proteinpulver?
Går man et niveau ned fra et proteinmolekyle og altså brækker det op i dets bestanddele, så finder man ud af, at et proteinmolekyle består af op til 20 forskellige typer af aminosyrer. Når proteinet kommer ind i kroppen, nedbrydes det inde i kroppen til disse mindre bestanddele – aminosyrerne – hvorefter kroppen så igen opbygger netop de proteiner, som kroppen har brug for. Alle proteiner er nemlig opbygget af de op til 20 forskellige aminosyrer sat sammen på forskellige måder. Derfor skal vi have aminosyrer, eller proteiner, i kroppen, fordi kroppen jo som bekendt har behov for protein.
Når du har proteiner i kroppen, så kan kroppen udøve de funktioner, den skal – blandt andet kan den opbygge muskler. Og er du interesseret i proteinpulver, er du det med meget stor sandsynlighed, fordi du er interesseret i at sørge for at kunne opbygge dine muskler. Og til denne funktion er proteinpulver eminent. Spis derfor proteinpulver, hvis du ønsker at være sikker på at have tilstrækkeligt med protein i kroppen til, at din krop er i stand til at kunne øge sin muskelmasse.
Hvor meget proteinpulver skal jeg tage?
Når du reflekterer over, hvor meget proteinpulver du skal tage i forhold til dit behov for protein, så skal du faktisk overveje hele dit proteinindtag i løbet af en dag. Spiser du en meget proteinrig kost, har du nemlig ikke brug for at tage lige så meget proteinpulver, som hvis du spiser en kost, der er mindre rig på proteiner. Kilder til protein gennem den almindelige kost er alle former for kød såsom oksekød, svinekød, fjerkræ og fisk, og så æg og mejeriprodukter.
Mange, der træner, spiser meget tun, fordi tun har et højt indhold af protein og samtidig er let tilgængeligt – du kan altid lige have en dåse tun med i tasken og spise den på rugbrødsmaden i frokostpausen, når du er på arbejde, og derhjemme kan du have dåsevis af tun stående i skabet uden at skulle frygte for, om det bliver for gammelt. Ud over disse animalske kilder til protein kan du altså også overveje de vegetabilske kilder til protein. Vegetabilske kilder, der er rige på protein, er sojaprodukter som tofu og alle typer bønner og linser: kidneybønner, hvide bønner, edamamebønner, røde og grønne linser etc.
For at finde dit optimale niveau for indtag af protein i forhold til optimal muskelopbygning skal du kende til din vægt og dit træningsniveau. Spiser du mere protein end det her anbefalede, får du sikkert ikke gavn af det sidste protein, du indtager, og derfor vil det altså vil være et spild at forsøge at spise ekstra protein.
De gængse anbefalinger går på, at du på dage, hvor du styrketræner – og hvor du styrketræner igennem, vel at mærke, skal indtage 1,5-1,8 gram protein pr. kilo af din kropsvægt. På dage hvor du træner mindre, vil du ikke have gavn af at spise så meget protein som dette og kan roligt spise en del mindre. Brug eventuelt kun proteinpulver de dage, hvor du træner godt igennem.
Kan proteinpulver blive for gammelt?
Da proteinpulver en gang imellem er på tilbud til gode priser, kan det være en ide at købe det ind i større mængder for at spare lidt udgifter. Her er det naturligvis vigtigt lige at vide, hvordan det ser ud med en eventuel udløbsdato for proteinpulveret, da du naturligvis er nødt til at tage højde herfor i forbindelse med dit køb.
Der står en udløbsdato på proteinpulverpakken, du køber. Sådan vil det være, uanset hvilken producent du køber det fra, da det er lovpligtigt for alle producenter at oplyse om, hvad de selv betegner som den vejledende udløbsdato. Bare fordi der er en vejledende udløbsdato, er det dog ikke sådan, at proteinpulveret sådan lige vil blive dårligt fra den ene dag til den anden – og heller ikke at det vil miste sin effekt. Faktisk er det tværtimod meget mere rigtigt at sige, at producenterne med vilje sætter udløbsdatoen ud fra et forsigtighedsprincip, så proteinpulveret nærmest uden undtagelse altid vil kunne holde sig en del længere, end hvad der står angivet på pakken. Derfor kan du også roligt købe en pakke proteinpulver, der nærmer sig sidste salgsdato – og det kan du ofte gøre med en god besparelse.
Med proteinpulver kan du lave mættende måltider
Protein har ry for at være et af de næringsstoffer, der mætter rigtig godt. Og det har det ikke uden grund – det er nemlig helt rigtigt, at det er sådan. Det betyder så også, at du med fordel kan tænke protein ind i dine måltider, hvis du ønsker at opnå en god mæthed, når du har spist.
Bruger du proteinpulver i din shake eller smoothie, vil du derfor også opleve, at din shake eller smoothie mætter dig bedre – og længere – end en shake eller smoothie af samme størrelse, men uden protein ville gøre. Du får altså både gavn af de gode næringsstoffer fra proteinet og velværefølelsen ved at have spist godt og være godt mæt, når du tilføjer proteinpulver til dit måltid.
Du vil således også opleve, at en smoothie pludselig sikkert uden problemer vil kunne gøre det ud for et helt måltid for dig – og en smoothie er jo et helt genialt måltid på en dag, hvor du for eksempel har for travlt til at stå med gryder og pander fremme og til sidst en stor opvask. Du kan sagtens fylde en smoothie med næringsstoffer i form af frisk grønt og frugt, som både taler til dine sanser ved at smage godt, og som samtidig nærer din krop.
Vegansk proteinpulver til plantespisere
Faktisk er der lige nu flere og flere inden for træningsverdenen, der går over til en vegansk kost, og så skulle man jo tro, at det ville være svært at finde en type proteinpulver, der passer til dem. Det er dog faktisk ikke tilfældet, da der produceres vegansk proteinpulver til netop sådanne situationer. Vegansk proteinpulver kan være produceret af forskellige typer af protein fra planteverdenen, men nogle meget brugte varianter er ærteprotein og risprotein – enten alene eller i kombination og eventuelt også tilføjet quinoamel, der også er proteinrigt.
Du kan sagtens finde et vegansk proteinpulver, der smager godt. Det kan være en fordel også at kigge efter de veganske proteinkilder, hvis du er laktoseallergiker, da du er helt sikker på, at der ikke er noget protein udvundet af mælk i vegansk proteinpulver.