En romaskine er et godt all-round-redskab til at træne din krop. Du kan både bruge den, når du ønsker at træne cardio, og når du ønsker at træne styrke. For eksempel kan du vælge at bruge romaskinen som opvarmning, inden du skal i gang med at træne løft og anden styrketræning.
Styrketræningen udføres ofte bedst, hvis du har adrenalin pumpende rundt i kroppen, og hvis du er godt varm. Og det kan du altså hurtigt blive, når du bruger romaskinen, der hurtigt kan hjælpe dig med at få pulsen op. Vil du bruge romaskinen til at træne styrke, kan du styrke flere forskellige muskelgrupper – faktisk næsten alle de muskelgrupper, du har i hele kroppen: ben, baller, arme, ryg, mave og skuldre.
Mange bruger romaskinen som et element i deres træning og altså ikke nødvendigvis som det eneste eller primære redskab. Det hænger for mange sammen med, at det er nemmere at motivere sig til træning, som ikke er ensformig.
Træner du den samme muskelgruppe på den samme måde med virkelig mange gentagelser, eller styrker du din kondition ved at benytte det samme træningsredskab i lange perioder, kan du begynde at kede dig og således helt miste gejsten ved din træning. Derfor er det altid – uanset hvilken træningsform du foretrækker – en god idé at variere sin træning så meget som muligt.
Giver en romaskine god træning?
Nogle har en tendens til at undervurdere romaskinen og dens effekt. Det er der dog ingen grund til. Spørger du, om en romaskine giver god træning, så er det korte svar: Ja. En romaskine giver virkelig god træning og kan styrke rigtig mange muskelgrupper på en gang – faktisk er der ikke nødvendigvis noget andet træningsredskab, der kan få sat gang i lige så mange muskelgrupper, som romaskinen kan. Det er lidt maskinens kendetegn, at den kan træne hele din krop.
Maskinen giver rigtig god træning i sig selv, men er også god at bruge som supplement til din øvrige træning. Bruger du den som supplement til din øvrige træning, så er den nemlig rigtig god, fordi den hjælper dig med at komme omkring de muskelgrupper, som din øvrige træning måske ikke lige har fået dækket.
Hvordan bruger man en romaskine?
Du benytter romaskinen ved at sætte dig i dens sæde med front hen mod maskinens håndtag og display. Du sætter fødderne op foran dig – lige under maskinens display. Med begge hænder holder du godt fast om håndtaget – og sørg for at holde dine hænder i ens positioner på begge sider af håndtaget. Begynd at ro ved at skubbe dig bagud med musklerne fra dine ben, imens du trækker håndtaget med tilbage og således ror.
For at du kan få den bedste fornemmelse af, hvordan du på bedst vis bruger romaskinen på en måde, hvor du får det maksimale ud af dens muligheder, så prøv at forestil dig, hvordan det ville være at sidde i en mindre båd ude på vandet i blæst og regn. Du bliver nødt til at spænde i lænd og mave for at sidde så godt, at din krop kan hjælpe med at stabilisere båden, og du bliver nødt til at give den god gas med armene og skuldrene, for at du kan være i fremdrift – og stå imod med fødderne for ekstra balance og evne til at ro igennem.
Det er faktisk de helt samme principper, der gælder, når du sidder i romaskinen, som der ville gælde, hvis du sad ude på vandet og roede. I romaskinen er der ikke rigtig nogen fare for, at du vil kæntre, men alligevel vil du gøre klogt i at forestille dig, at du sad på vandet.
Spænder du i lænd og mave, kan du bedre tage godt fra med fødderne, og så får du nemlig langt mere bedre mulighed for med god styrke også at trække i maskinens håndtag, således at du er i god fremdrift (figurativt anskuet!). Har du den rette teknik, så kan du meget bedre få din træning op på det niveau, hvor man kan sige, at du får det optimale ud af at træne med romaskinen. Det kan derfor godt svare sig at sørge for at få teknikken helt på plads – enten med hjælp fra en personlig træner eller ved at læse en grundig guide og så prøve teknikken stille og roligt af på egen hånd til det føles helt rigtigt. Og så er der selvfølgelig også altid YouTube, hvor der findes en hel masse gode guides til at få en rigtig god træning, og hvor du visuelt kan se, hvordan øvelserne udføres på bedste vis.
Hvilke muskler træner en romaskine?
Fristes du til at spørge til, hvilke muskler en romaskine træner, så fristes vi nærmest til at spørge, hvilke muskler den IKKE træner. I og med at du har så mange dele af din krop i gang på en og samme tid, som du har, når du træner på romaskinen – mave, ryg, ben og arme – så træner romaskinen altså også alle disse muskelgrupper på en gang.
Hvis vi starter med ryg og lænd, så er romaskinen rigtig god til at styrke disse områder. Det er vigtigt, at du sidder i en god, ret stilling, og at du spænder i din lænd – sådan får du nemlig mest ud af din træning, og sådan styrker du din ryg og lænd på bedste vis. For at have en sund ryg og lænd er det vigtigt, at du har muskler i både den nedre og den lidt højere del af ryggen, da dine muskler er med til at stabilisere din ryg – og også din lænd.
Derudover så træner romaskinen jo selvfølgelig også dine over- såvel som underarme og skuldre, som er de muskelgrupper, der hjælper dig med at holde romaskinens håndtag i bevægelse og således have dig i fremdrift.
Mavens funktion skal dog heller ikke undervurderes. Når du træner på romaskinen, så arbejder din ryg og mave sammen – i hvert fald når du har teknikken på plads. Det er svært at spænde korrekt op i ryggen, hvis du ikke også på samme tid spænder i maven – og omvendt. Mavemusklerne holdes – ligesom din øvrige krop – også i bevægelse, når du ror derudad, og mavemusklerne er også med til at hjælpe og understøtte kroppens andre bevægelser, således at du kan trække godt til i maskinens håndtag med arm- og skuldermusklerne.
Har du plads til en romaskine i hjemmet?
Det er en smagssag, om du er typen, der bedst kan lide at træne i hjemmet, eller om du har det sådan, at du helst skal uden for hjemmets fire vægge for at få den bedste træning i hus. Men ønsker du at indrette et træningslokale hjemme i privaten, så er romaskinen da helt sikkert et af de redskaber, du skal overveje at tænke ind i din indretning. Dog er romaskinen også et af de redskaber, der fylder en del – så har du særlige pladshensyn, der skal tages, så er det spørgsmålet, om du har plads til at prioritere en romaskine.
Kan du få plads til romaskinen, vil du dog uden tvivl blive glad for den i det lange løb. Har du romaskinen stående, kan du nemlig for eksempel tage et kort træningspas inden morgenbadet – dit træningspas behøver ikke nødvendigvis at vare i mere end 10 minutter, for at du får noget ud af det. På selv 10 minutter vil du nemlig kunne få pulsen op, og din krop vil føles dejlig frisk og vågen og klar til en ny dag efter en tur i romaskinen.
Generelt er det fedt at komme ind i en god rutine med at få pulsen en smule op om morgenen. Synes du, det er svært at komme i gang med at træne om morgenen, kan du også starte i det små og for eksempel nøjes med at lave lidt strækøvelser til en start. Herefter kan du stille og roligt bygge videre på din gode morgenrutine og supplere den op med for eksempel 5 eller 10 armbøjninger eller en anden øvelse, som du synes er overskuelig, men som samtidig er med til at styrke din krop.
Gå hen til romaskinen, når du er nede og træne
Det er ikke sikkert, at du har plads til en romaskine i hjemmet. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du skal snyde dig selv for den gode træning, som du kan få ved at benytte den. Og en romaskine har du da også god mulighed for at gå adgang til, hvis du går til fitness. Der findes nemlig ikke noget fitnesscenter med respekt for sig selv, der ikke har en god romaskine, du kan benytte under din træning.
Har du læst med ovenfor, kender du også til alle de fordele, der er ved at benytte romaskinen. Vi håber, det vil være med til at motivere dig til at vælge romaskinen næste gang, du er nede for at træne. Nu har du i hvert fald alle de gode argumenter for ikke at gå i en stor bue uden om den. God fornøjelse med dit næste træningspas på romaskinen.