Pas på din krop, når du kaster dig ud i det helt klassiske nytårsfortsættet

Et nyt år er begyndt, og flere hopper i løbeskoene i håbet om at ryste julefedtet af sidebenene. Men pas på med at være for ivrig. Løb er nemlig den motionsformer, hvor flest får skader. Og det kan være frustrerende, når smerter i for eksempel knæet eller hælen tvinger dig til at stoppe din nytårskur. Juster din træning, start langsomt ud og tro ikke på alt hvad du hører.

Juster din træning

At løbe, eller at være aktiv kommer med en vis risiko. Det hænger selvsagt sammen med, hvor meget eller hvor lidt ”aktiv” du er, men at bevæge sig, og i særdeleshed at løbe, kan give nogle gener henad vejen, som rigtig mange oplever fra tid til anden.

Det kan være en god idé at være opmærksom, hvis du får ondt specifikke steder på kroppen under bestemte typer løbetræning. For nogle typer skader kan opstå, når du øger distancen. Mens andre typer skader kan opstå, når du øger hastigheden. Højere hastigheder vil koncentrere belastningerne omkring anklen og bagtil på hoften. Og det øger risikoen for skader i akillessenen, svangsenen, baglår og hofte. Øgningen af distancen, øger formentlig risikoen for skader omkring knæet og skinneben.

Start langsom ud

De fleste løbeskader er overbelastningsskader. Kort sagt får du overbelastningsskader, fordi din træningsmængde overstiger den belastning, din krop kan holde til. Hver gang din fod rammer jorden, belaster du muskler, sener og led. Og det giver særligt skader omkring knæ og ankler.

Som nybegynder har du som regel en lav tolerance i forhold til, hvor stor en belastning kroppen kan holde til. Jo mere trænet, du er, jo mere kan kroppen klare. Derfor bør du starte langsomt ud med at løbe og vurdere, hvor erfaren du er. Hvis du er normalvægtig og tidligere har dyrket sport, hvor du løber, kan du måske starte ud med tre til fem kilometer et par gange om ugen. Bliver du øm, bør du reducere træningen en smule. Hvis smerten rammer, er det bedst at tage den med ro.

Hvis det er en af de mere voldsomme skader, som ikke er helt så nemme at slippe af med, blot ved ro, bør man vælge at opsøge en fysioterapeut. De findes over hele landet og der er mange muligheder for at komme på benene igen. Der er flere af vores læsere der har anbefalet os fysioterapi i Nørresundby nær Aalborg. Her kan man både få hjælp og vejledning til fysioterapi, idrætsterapi og genoptræning, af deres håndplukkede fysioterapeuter.

Den helt store myte

Mange mener, at hvis man strækker ud, vilæ man hermed udgå skader. Der kan være flere grunde til, at folk vælger at strække ud enten før eller efter træning. For nogle handler det om at blive mere smidig, mens andre gør det for at mindske risikoen for skader.

Men blandt forskere er det uklart, hvorvidt strækøvelser faktisk kan forebygge skader. Konklusionen har været, at strækøvelserne har en lille eller ingen effekt på at nedsætte risikoen for skader. Til gengæld betyder det ikke, at man skal undlade udstræk helt. Udstrækning kan formentlig mindske ømhed og det gør ens sener betydeligt mere smidige.

Løbeskader er desværre en del af det at løbe, særligt for de løbere, der har gamle skavanker eller som udfordrer kroppen med stressende træning mod hurtigere tider og længere distancer. Vi ved, fra erfaringer på egen krop, hvor ærgerligt det er at være skadet. Derfor har vi udarbejdet en række artikler om, hvordan man forebygge og behandler de mest almindelige løbeskader.