Fiskeolie er en af de bedste kilder til omega-3-fedtsyrer ud over (fede!) fisk i sig selv. Da de fleste af os dog ikke altid får spist fisk helt regelmæssigt nok, kan det være en rigtig god ide at tage et tilskud af fiskeolie, så vi er sikre på at få nok omega-3. Det samme gælder, hvis man af den ene eller anden årsag er småtspisende, eller hvis man slet ikke spiser fisk. Faktisk er det sådan, at et tilskud af omega-3 i form af fiskeolie ville være rigtig godt for de fleste af os, så vi er sikre på at få dækket vores behov. Omega-fedtsyrerne kan vores krop nemlig ikke selv danne – vi skal altså have dem ind med kosten.
Lidt om sundt fedt og de forskellige omegaer (omega-3, omega-6 og omega-9)
Det er vigtigt at få noget sundt fedt indenbords for at holde gang i kroppens og hjernens funktioner. Og det, hjernen og kroppen har brug for, er i særlig grad omega-fedtsyrerne – og i helt særlig grad omega-3. At det i langt højere grad er vigtigt at fokusere på at få nok omega-3 end på de andre omega-fedtsyrer omega-6 og -9, handler om, at langt de fleste af os får de andre fedtsyrer ind via vores kost. Omega-9 er en monoumættet fedtsyre, som findes visse steder inden for planteverdenen – fx i avokado og oliven. I øvrigt er det denne type, vi, af de 3 omegaer, skal have langt mindst indenbords af for at trives.
Omega-6 og -3 er derimod vigtige for os, men omega-6 omgiver vi os med så mange kilder til, at langt de fleste af os faktisk får alt for meget af det nærmere end for lidt. Omega-6 findes i så helt dagligdags fødevarekilder som korn, brød, kød, mange forskellige vegetabilske olier, nødder og æg, som de fleste af os spiser af på daglig basis. Omega-6 bør du derfor slet ikke tage som tilskud, hvis du spiser en traditionel kost.
Omega-3 og -6-balancen
Faktisk er det sådan, at vores indtag af omega-3 og -6 meget gerne skal være balanceret op mod hinanden. Sådan er det, fordi det optimale indtag af den ene type fedtsyre afhænger af, hvor meget vi indtager af den anden. Balancen mellem dem skulle ideelt set gerne ligge på omkring 1:4 (der findes endda dem, der argumenterer for, at det skal helt ned på 1:2), hvor man altså gerne skal indtage en mængde omega-3, der svarer til 25% af den omega-6, man indtager.
Spiser du en traditionel, vestlig kost med mange kornprodukter, kød, brød og æg, ligger mængdeforholdet mellem, hvor meget omega-3 og -6 du indtager, typisk på et sted mellem 1:11 og 1:25, hvor 1:25 altså udgør de mest grelle tilfælde. Indtager man olierne i et så ubalanceret forhold, som det er tilfældet for den generelle, vestlige kost, så får man altså alt for lidt omega-3 i forhold til omega-6. Dermed kan man argumentere for, at grunden til, at det vil være godt for de fleste af os at tage omega-3 som tilskud, faktisk er, at vi indtager for meget omega 6.
At indtage omega-3 og -6-fedtsyrerne i en dårlig balance kan lede til uhensigtsmæssige sygdomstilstande i kroppen og på sigt til kroniske lidelser. Blandt andet er høj inflammation en faktor i forbindelse med udviklingen af mange typer af kræft. Det kan det, fordi kroppen sættes i en tilstand af højere inflammation (betændelse som ikke er forårsaget af hverken bakterier eller virus), hvis de to fedtsyrer indtages i et dårligt mængdeforhold – altså hvis du indtager for meget omega 6. Dermed kan man med rette sige, at det virker inflammationshæmmende at tage et tilskud af omega-3.
Hvorfor er fiskeolie sundt?
Grunden til, at fiskeolien er sund, er primært på grund af dens indhold af omega-3. Og grunden til, at det er så vigtigt for os at indtage omega-3, er, at det giver os en bedre balance mellem omega-3 og -6, som er vigtig for at holde kroppens inflammationsniveau nede. Herudover er der en række specifikke funktioner i kroppen, som fiskeolien er god for – disse kan du finde ud af mere om ved at læse med i næste afsnit.
Hvad er fiskeolie godt for?
Fiskeolie er godt for hele kroppen! Sådan kan det siges meget kort. Har vi mindre inflammation i kroppen, fungerer den simpelthen bedre og kan bedre helbrede sig selv via et stærkt immunsystem.
Når kroppens inflammationsniveau holdes på et lavt niveau, fungerer vores immunsystem nemlig meget bedre, og vi er mindre udsatte i forhold til mange sygdomme. Blandt andet drager hele vores hjerte-kar-system stor gavn af omega-3-fedtsyrernes generelle virkning og inflammationshæmmende effekt. Dermed er vi i mindre risiko for at udvikle sygdomme som forhøjet kolesteroltal og dermed potentiel åreforkalkning, forhøjet blodtryk, blodpropper, diabetes og endda demens, hvis vi sørger for at have nok omega-3 i kroppen. Der er altså tale om meget seriøse sygdomme, som vi kan være med til selv at forebygge ved at sørge for at indtage nok omega-3, og mange af dem er dem, vi normalt ville betegne som ’livsstilssygdomme’.
Desuden er fiskeolie godt for vores hår, hud og negle og lignende almene funktioner i kroppen, der altså holdes sunde, når vi sørger for at indtage tilstrækkeligt med omega-3-fedtsyrer. Omega-3 gør naturligvis ikke det hele alene – det er klart, at vi også skal sørge for at have nok af de vitaminer og mineraler, der er nødvendige for at vedligeholde kroppens funktioner. Det skal generelt altid bemærkes, at et enkelt stof, vitamin, mineral eller en enkelt fedtsyre ikke kan gøre hele forskellen selv – og at det altså altid anbefales at spise en varieret kost med mange vitaminer og mineraler, også selvom du tager tilskud af den sunde fiskeolie.
Andre ting, fiskeolien også er god mod, er ledsmerter, astma og allergier, og dårligt humør – ja, faktisk anbefales det at indtage ekstra fiskeolie, hvis man er i risiko for depression.
Er der D-vitamin i fiskeolie?
De fede fisk er ud over at være kendt for at indeholde omega-3 også kendt for at være gode kilder til D-vitamin. Det samme gælder også ofte for fiskeolie – men tjek varedeklarationen hos den enkelte producent. Nogle fiskeolier er nemlig beriget med D-vitamin, altså tilsat D-vitamin, så du får samme sunde oplevelse af at indtage både D-vitamin og omega-3, når du tager et tilskud af fiskeolie, som når du spiser fisk.
D-vitamin er noget af det, vi her i Skandinavien, udover omega-3, anbefales at tage et tilskud af. Og det har simpelthen noget at gøre med, at vi bor i den del af verden, vi gør, og at her ikke er nok årlige solskinstimer til at dække vores behov for D-vitamin. D-vitamin danner vi nemlig kun, når vi får tilstrækkeligt med lys fra solens stråler. Særligt i vinterhalvåret anbefales det, at vi indtager D-vitamin – blandt andet for at modvirke træthed – og tager du en kapsel, der kombinerer dit behov for omega-3 og D-vitamin, har du altså slået to fluer med et smæk og dækket dit behov for begge ting på en gang.
Hvilken fiskeolie skal jeg vælge?
Uanset hvilken fiskeolie, du vælger, så får du gavn af de skønne og sunde omega-3-fedtsyrer. Men det er ret relevant at få en fornemmelse af, hvor ’renset’ de forskellige olier er for tungmetaller – som tommelfingerregel er de dyrere typer af fiskeolie på markedet ofte mærkbart renere end de billige varianter. Tungmetaller er ikke gode for os, og vi har meget svært ved at udskille dem igen. Faktisk kan vi ophobe dem i kroppen over en lang årrække – og pludselig kan vi altså komme op på at have så højt et niveau af tungmetaller, at det er direkte farligt.
Desuden kan der være endnu en faktor at tage højde for i dit valg af fiskeolie, hvis du lider af skaldyrsallergi. Lider du af denne allergi, kan du heller ikke tåle fiskeolie udvundet af netop skaldyr. Den specifikke olie, du ikke kan tåle, når du lider af skaldyrsallergi, hedder krillolie. Den bliver du altså nødt til at se efter på varedeklarationerne hos de forskellige producenter, for at du kan vide dig helt sikker.
Har du ingen problemer med allergier, kan du vælge frit fra markedet – og her anbefaler vi dig altså at gå efter et ordentligt og dyrt produkt for at gardere dig mod tungmetaller. Finder du en rigtig billig fiskeolie, kan vi altså ikke anbefale dig at vælge den blot for at spare penge.
Er fiskeolie sundt for huden?
Fiskeolie har ry for at være godt for huden og med rigtig god grund. Som nævnt oppe under afsnittet om omega-3 og-6-balancen, så er kroppen typisk i en tilstand af for høj inflammation, eller betændelse, hvis man har for lidt omega-3 i kroppen (og dermed for meget omega-6). Og inflammation har en negativ effekt på alle vores organer. Vores største organ huden er også generet af inflammation – det har den effekt på huden, at huden lettere bliver både tør og rynket. Huden skal altså gerne have noget af den sunde omega-3-olie at arbejde med for at holde sig sund og spændstig.