På mange måder minder en crosstrainer om et almindeligt løbebånd. Den store forskel er imidlertid, at crosstraineren skåner dine knæ og skinneben i langt højere grad, end løbebåndet gør. Døjer du derfor med skader i knæene eller i andre dele af din krop, når du løber, kan crossmaskinen i mange tilfælde være et fordelagtigt alternativ. Her har du nemlig mulighed for at få pulsen helt op, imens du passer godt på din krop og dermed undgår skader, der potentielt kan sætte en stopper for din træning eller tvinge dig ind i uønskede pauser. Står du og overvejer, om en crosstrainer vil være den rigtige træningsmaskine at investere i for dig, kan du herunder blive meget klogere på, hvad du særligt bør lægge mærke til, når du skal ud og finde den mest ideelle maskine blandt markedets mange modeller. Derudover kan du læse om, hvordan du kan træne på maskinen, ligesom vi kommer ind på, hvor mange penge du skal forvente at hive op af lommen.
Hvad kan jeg opnå med træning på en crosstrainer?
En crosstrainer er ideel, hvis du gerne vil styrke din kondition, og hvis du gerne vil tabe dig – eller begge dele. Med træning på en sådan maskine kommer du nemlig i bedre form, og du vil hurtigt opleve, at du bliver mere udholdende – også hvad angår andre dagligdags gøremål, hvor du ikke lige står på træningsmaskinen og sveder. Derudover er maskinen anvendelig, hvis du gerne vil smide nogle flere kalorier, men for eksempel ikke har de bedste erfaringer med løb, eller hvis du ikke bryder dig om at træne på en spinningcykel. Her er crosstraineren et rigtig godt alternativ, og mange oplever faktisk, at det er sjovt at dyrke motion på denne.
Når først du har lært maskinen godt at kende og har fået et godt flow ind i din træning, kan du desuden uden problemer lytte til din yndlingsmusik, imens du træner, ligesom du har mulighed for – hvis du træner derhjemme – at placere maskinen foran fjernsynet, så du kan se dine favoritserier, imens du får klaret dagens træning. Mange oplever, at tiden flyver afsted, når de bliver underholdt af for eksempel musik eller tv, imens de træner, og disse underholdningsformer kan altså fungere som ekstra motivation, når du i en travl hverdag skal få sat tid af til at komme op på crosstraineren. Der er af denne grund også mange, der vælger denne træningsform som deres foretrukne, da der netop er mulighed for at få klaret dagens træning, uden at det bliver en sur pligt, der blot skal overstås for ikke at få dårlig samvittighed.
Hvordan træner man på en crosstrainer?
Man kan sige, at en crosstrainer er en blanding mellem et løbebånd, en stepmaskine og en spinningcykel. Derfor kan du også opnå nogle af de samme gode virkninger og resultater på crosstraineren, som du kan på disse øvrige maskiner. Dertil kommer, at crossmaskinen også styrker din overkrop, da denne aktiveres i langt højere grad, end tilfældet er på eksempelvis en spinningcykel. Du opnår altså en træning, hvor hele din krop bliver sat i gang, og hvor du dermed ikke behøver at inkorporere yderligere øvelser i dit daglige træningsprogram for også at få overkroppen trænet og vedligeholdt.
Mange benytter desuden crosstraineren i deres opvarmning, inden de eksempelvis skal udføre dagens styrketræningsøvelser. I opvarmningen er maskinen særligt anvendelig, netop fordi den sørger for, at hele kroppen aktiveres. Hvis du inden din styrketræning husker at varme godt op – og strække ud bagefter for den sags skyld – er der mindre risiko for, at du pådrager dig skader. Desuden vil du opleve, at din krop er i stand til at yde mere, hvis den er godt varmet op på forhånd.
Træning på crosstraineren foregår ved, at du stiller dig op på maskinen med fødderne placeret på de to områder, der er beregnet til formålet. Dernæst indstiller du maskinen alt efter, hvilken modstand du blandt andet gerne vil have. Start eventuelt med en mindre modstand, og skru så op for modstanden, i takt med at din krop bliver varm, og du begynder at få pulsen op. Når du har indstillet maskinen efter dine ønsker, tager du fat i de to håndtag med dine hænder. Nu gælder det om at få igangsat en glidende elliptisk bevægelsesbane med fødderne og armene.
Det er muligt kun at bruge benene under træningen, ligesom det er muligt at fokusere mest på at få sat armene i gang. Du kan også skifte mellem at aktivere dine ben og arme mest, så du på den måde sørger for en gang imellem at hvile den kropsdel, der lige har været på hårdt arbejde. Mange vil ved at træne på denne måde opleve, at de bliver i stand til at presse deres krop og puls mere. Imidlertid er der også mange, der vælger hele tiden at fordele belastningen nogenlunde ligeligt mellem ben og arme, og dette kan særligt være fordelagtigt, hvis du med din træning har et mål om at tabe dig. Det gælder nemlig, at jo flere af kroppens store muskelgrupper, du får aktiveret på samme tid, jo højere vil din kalorieforbrænding blive, og jo flere kilo vil du smide under træningen.
På crosstraineren vil du desuden ikke opleve lodrette stød, som du ofte vil på løbebåndet, når dine ben gang på gang rammer jorden. Af dem, der ofte løber, oplever mange, at disse stød kan udvikle sig til skader i særligt knæene, der har svært ved at klare denne hårde og kontinuerlige belastning. Nogle vælger derfor helt at skifte over til crosstraineren, hvis de har oplevet problemer som disse, mens andre vælger at supplere deres løbetræning med træning på crosstraineren for ikke at belaste knæ og ben unødvendigt meget.
Hvor dyr er en crosstrainer?
I de allerfleste fitness- og motionscentre står der crosstrainere til rådighed. Mange vælger imidlertid i stedet selv at investere i en maskine, da de dermed ikke er bundet af at skulle køre ned i et center for at udføre dagens træning. Samtidig undgår man, hvis man har maskinen stående derhjemme, at skulle stå i kø til en ledig maskine, hvilket sommetider kan være tilfældet på de travle tidspunkter i fitnesscentrene, hvor disse maskiner er særdeles populære.
Hvis du har besluttet dig for at købe din egen crosstrainer, skal du ikke nødvendigvis smide store summer penge efter din nye maskine. Der findes nemlig også maskiner på markedet til yderst fordelagtige priser, hvor de fleste kan være med. Dertil skal dog siges, at en sådan træningsmaskine naturligvis er en investering, og hvis du overvejer at anskaffe dig en crossmaskine for at spare abonnementet til det lokale fitnesscenter, vil der gå lidt tid, inden pengene er tjent ind igen. Imidlertid kan du fra dag ét glæde dig over at have din egen maskine stående til rådighed, så du kan træne akkurat, når du vil, og hvor du vil.
I prisklassen fra omkring 4.000 kr. til 6.000 kr. finder du mange fornuftige crosstrainere, hvor du får meget maskine for pengene. Ønsker du i stedet en maskine af højere kvalitet, vil en god idé være at kigge på maskinerne til omkring 8.000 kr. Dog er det naturligvis ikke sådan, at den dyreste maskine også er den bedste, og den ideelle maskine til netop dig vil selvfølgelig afhænge af, hvor ofte du skal bruge maskinen, hvem der ellers skal benytte den, hvilken form for træning du gerne vil lave og så videre. Kig derfor altid på de specifikke produkter for at se, hvilke særlige specifikationer der gør sig gældende her. Der er nemlig ingen grund til, at du betaler for en masse ekstra funktioner, som du alligevel aldrig eller kun sjældent vil få brug for. Dog er det heller ikke fordelagtigt at investere i den billigste model, som du overhovedet kan finde, hvis du på forhånd ved, at hele familien gerne skal have glæde af maskinen til hverdag.
Hvad er vigtigt at vide inden et køb?
Inden du bestemmer dig for en bestemt model, er det vigtigt, at du overvejer følgende elementer ved din nye crosstrainer. Først og fremmest bør du vide, at der overordnet findes to modeller: Dem, der er fordrevet, og dem, der er bagdrevet. At maskinen er fordrevet betyder, at din bevægelse vil blive mere lineær og ”flad”, mens den på en bagdrevet maskine vil være mere stejl. Det afhænger helt af dit eget temperament, hvilken model du foretrækker, og kender du ikke endnu til forskellen mellem de to, vil det være en god idé at prøve begge modeller af, inden du beslutter dig.
Derudover bør du tage højde for skridtlængden på crosstraineren. Skridtlængden er et mål for, hvor langt dine fødder flytter sig frem og tilbage under træningen, og det er derfor vigtigt, at denne længde stemmer overens med din højde. Overordnet set passer en skridtlængde på omkring 30 cm til personer på under 180 cm, mens personer, der måler mere end dette i højden, som udgangspunkt bør gå efter en skridtlængde på omkring 40 cm. Dog er det igen en god idé, at du prøver din udvalgte maskine af, inden du foretager et køb, så du selv kan få en fornemmelse af, hvad du finder mest behageligt, når du træner.